Wednesday, 17 June 2015

Μεταβολισμός... Αυτός ο Άγνωστος!





Τι είναι τόσο σημαντικό με το μεταβολισμό;
Αν έχεις ασχοληθεί έστω και μία φορά με το βάρος σου, έχεις ακούσει για το μεταβολισμό. Έχεις ακούσει για ανθρώπους που έχουν “καλό μεταβολισμό” και τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παχαίνουν και έχεις ακούσει για ανθρώπους που για διάφορους λόγους –κυρίως μετά από πολλές προσπάθειες δίαιτας- έχουν “χαλάσει το μεταβολισμό τους”.


Τι είναι μεταβολισμός;
Με απλά λόγια, μεταβολισμός είναι το σύνολο των θερμίδων που απαιτούνται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, την καθημερινή σωματική δραστηριότητα και τις μικροδραστηριότητες, με λίγα λόγια το ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνει κάθε άνθρωπος τη μέρα. Καθημερινά ακόμα και αν δεν κάνουμε ούτε μία κίνηση ο οργανισμός μας από μόνος του θα «κάψει» θερμίδες για να διατηρήσει τις βασικές του λειτουργίες, να συνεχίσει να χτυπά η καρδιά μας, να αναπνέουμε, να λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Το σύνολο αυτών των απολύτως απαραίτητων θερμίδων λέγεται "βασικός μεταβολισμός". Τυπικά, ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει το 60-75% του ολικού μεταβολισμού ενός ατόμου.

«Τρώει, τρώει, τρώει και δεν παχαίνει…»
Πολλές φορές ακούμε για κάποιον που δεν παχαίνει εύκολα ότι "έχει καλό μεταβολισμό". Πραγματικά, ο βασικός μεταβολισμός ποικίλλει εξαιρετικά ανάμεσα στα άτομα.         Ο βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος, η σύνθεση του σώματος (περιεκτικότητα σε μυς και λίπος), η ηλικία, το φύλο και οι ορμόνες.

Οι συνήθειές σου όμως παίζουν μεγάλο ρόλο στο μεταβολισμό – και κυρίως η άσκηση
Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες απ' ό,τι το λίπος, επομένως αν έχεις περισσότερους μύες έχεις και υψηλότερο βασικό μεταβολισμό.
Ας το δούμε με παράδειγμα: Δύο γυναίκες, ίδιας ηλικίας, ιδίου ύψους και ίδιου βάρους (75 κιλά):
·         Η πρώτη έχει 33% λίπος στο σώμα της, ενώ η δεύτερη έχει 48% λίπος. Ο βασικός μεταβολισμός τους είναι τελείως διαφορετικός.
·         Η πρώτη έχει βασικό μεταβολισμό 1.570 θερμίδων την ημέρα, ενώ η δεύτερη έχει βασικό μεταβολισμό 1.250 θερμίδων την ημέρα.
(Αν θέλεις ένα βολικό εργαλείο για να υπολογίσεις το βασικό σου μεταβολισμό μπες στο www.shape.gr)
·         Ο βασικός μεταβολισμός φυσιολογικά μειώνεται στους ενήλικες με ρυθμό της τάξης του 2 έως 8% ανά δεκαετία ζωής και αυτό λόγω κυρίως απώλειας μυϊκής μάζας.


Τι συμβαίνει στο μεταβολισμό σου όταν κάνεις δίαιτα;
Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, ο μεταβολισμός σου μειώνεται. Αυτό είναι φυσιολογικό επειδή παρατηρείται μείωση και του λίπους αλλά και των μυών στο σώμα.
Ο λόγος που μια δίαιτα πρέπει να συνδυάζεται με κάποια μορφή άσκησης είναι ένας πολύ απλός: με την άσκηση ελαχιστοποιείται η απώλεια της μυϊκής σου μάζας, έτσι ό,τι χάσεις θα είναι λίπος και όχι μύες.
Επίσης, όταν κάνεις δίαιτα ο οργανισμός σου δεν ξέρει ότι επίτηδες δεν τρως, έτσι μπορεί να μπει σε φάση λειτουργίας “επείγουσας ανάγκης” και να ρίξει το μεταβολισμό του μέχρι να ξαναβρείς τροφή – ξέρεις να βγεις στο δάσος και να κυνηγήσεις αγριογούρουνα, κάπου εκεί έχει μείνει ο μεταβολισμός σου ιστορικά! Το αποτέλεσμα που βλέπεις εσύ είναι η κολλημένη ζυγαριά!

Τι να κάνεις λοιπόν;
Δύο πολύ εύκολες συμβουλές να θυμάσαι: όχι στερητικές δίαιτες γιατί θα χαλάσεις τη λειτουργία του μεταβολισμού σου και όσο μεγαλώνεις προσπάθησε να γυμνάζεσαι λίγο περισσότερο ώστε να διατηρείται σταθερή η μυική σου μάζα – και ο μεταβολισμός.

Σε φιλώ,
Ελένη



H Ελένη είναι μια fortysomething Μητέρα είναι δημοσιογράφος και Blogger. Θα την βρεις στο My Forty Something WorldΠαράλληλα ασχολείται με μεταφράσεις βιβλίων, ενώ έχουν εκδοθεί και 2 παραμύθια  της από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

No comments:

Post a Comment