Monday 14 January 2013

14 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΝΕΣ


Επειδή στην προηγούμενη ανάρτηση μου αναφερόμουν σε επεξεργασμένες τροφές και σε τροφές που έχουν κρυφούς υδατάνθρακες ή ακόμα και ζάχαρη, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι υγιεινές, ετοίμασα αυτό το Post για να σας δείξω πόσες τροφές παριστάνουν τις υγιεινές.


  1. Επιδόρπια γιαουρτιού.Όλα σχεδόν τα επιδόρπια γιαουρτιού που κυκλοφορούν στην αγορά, γράφουν με μεγάλα γράμματα γιαούρτι και με μικρά πίσω στις πληροφορίες.. επιδόρπιο γιαουρτιού.  Μερικά από αυτά διατείνονται ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος κτλ. Αν όμως κοιτάξετε καλύτερα τα συστατικά θα δείτε ότι σχεδόν όλα περιέχουν ζάχαρη ή φρουκτόζη, δύο ουσίες που κάνουν ακριβώς το αντίθετο (προκαλούν δυσκοιλιότητα δηλαδή). Μείνετε στο παραδοσιακό γιαούρτι (αγελαδινό, πρόβειο κτλ) επιλέγοντας αν το επιθυμείτε αυτό με τα λιγότερα λιπαρά. 
  2. Kellog's Special K. ΈΧΟΥΝ ΖΑΧΑΡΗ!. αυτό τα λέει όλα. λυπάμαι αν σας την χάλασα αλλά καλυτερα να στραφείτε στα Μούσλι ή ακόμα πιο καλά στην βρώμη αν δεν θέλετε ζάχαρη. Ειδάλως να γνωρίζετε ότι στερήστε στην γεύση τσάμπα, μπορείτε να φάτε και απλά κορν φλέικς ή Clusters που εμένα μου αρέσουν πολύ :) Επίσης, είναι φτιαγμένα από επεξεργασμένο ρυζάλευρο, το οποίο έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ρίξτε μια ματιά στα συστατικά και θα με θυμηθείτε.
  3. Συσκευασμένα Smoothies. Τώρα τελευταία έχει αρχίσει να γίνεται μόδα η διατροφή με smoothies. Για κάποιο λόγο έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι πρόκειται για υγιεινές τροφές/ χυμούς και πολλές εταιρείες έχουν τρέξει να δημιουργήσουν τα αντίστοιχα συσκευασμένα προϊόντα. Αν και με την διατροφή που ακολουθώ δεν πρέπει να πίνω χυμούς γενικά, ούτε αν τους έχω στύψει εγώ, θα πρέπει όμως να ενημερώσω όλους τους υπόλοιπους για την τρικλοποδιά των smoothies. Ακόμα κι αν γράφουν ότι δεν περιέχουν ζάχαρη θα πρέπει να γνωρίζεται ότι οι χυμοί είναι γεμάτη ζάχαρη χωρίς όμως τις πρωτεΐνες και τις ίνες των φρούτων. Ας μην μιλήσουμε για τα smoothies που πουλάνε / παρασκευάζουν κάποια fast food. Πολλές φορές περιέχουν πολλαπλάσια ποσότητα ζάχαρης, τόση που θα ήταν ίσως καλύτερα να φάτε 3-4 σοκολάτες. Αν σας αρέσουν τόσο πολύ που δεν μπορείτε να τα στερηθείτε με τίποτα, προσπαθήστε να τα φτιάξετε σπίτι μόνοι σας.
  4. Μπάρες πρωτεΐνης. Όσο κι αν με στεναχωρεί αυτό (γιατί πολλές μου αρέσουν πάρα πολύ) δυστυχώς οι περισσότερες μπάρες πρωτεΐνης είναι καθαρά χημικά παρασκευάσματα. Άσε που πολλά από αυτά περιέχουν τόση ζάχαρη όση περιέχει και μια mars (την αναφέρω γιατί την αγαπώ). Προτιμήστε το πραγματικό φαγητό κι όχι επεξεργασμένες τροφές. Είναι καλύτερα να φάτε λίγους ξηρούς καρπούς, φρούτα ή καρότα για ένα πιο υγιεινό σνακ.
  5. Αποξηραμένα φρούτα. Όλα τα αποξηραμένα φρούτα είναι επεξεργασμένες τροφές και σχεδόν όλα περιέχουν επιπλέον ζάχαρη. Προσοχή στα συστατικά, για άλλη μια φορά. Αν βρείτε αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης είστε ΟΚ. Διαφορετικά προτιμήστε τα αντίστοιχα κανονικά φρούτα. Έχουν περισσότερες ίνες και είναι σαφέστατα πιο υγιεινή επιλογή.
  6. Ψωμί ολικής άλεσης. Δεν είναι όλα τα ψωμιά ολικής άλεσης τα ίδια. Πολλά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και λιγότερες ίνες απ' ότι πιστεύουμε. Αν αγοράζετε συσκευασμένο ελέγξτε τα συστατικά του. Η καλύτερη επιλογή είναι να το φτιάξετε μόνοι σας αν μπορείτε για να σιγουρευτείτε και το τι έχει μέσα.
  7. Κρέας για χορτοφάγους. Άλλο ένα παραπλανητικό προϊόν για τους χορτοφάγους. Μην νομίζετε ότι όλα τα χορτοφαγικά φαγητά είναι και υγιεινά. Απατάστε! Τα περισσότερα χορτοφαγικά φαγητά βασίζονται στην επεξεργασμένη σόγια και ειδικά αυτά που μιμούνται το κρέας έχουν τόσο πολύ επεξεργαστεί την σόγια και περιέχουν ένα σορό συντηρητικά και sodium. Διαβάστε καλά τα συστατικά του. Διαφορετικά, αν είστε χορτοφάγος προτιμήστε να παίρνετε την πρωτεΐνη που χρειάζεστε από τα όσπρια ή άλλα τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνες. 
  8. Ρυζογκοφρέτες. Είναι στο διαιτολόγιο κάθε απελπισμένου που επιδιώκει να κάνει δίαιτα και θέλει ένα υγιεινό σνακ με λίγες θερμίδες, για να ξεγελάσει την πείνα του. Στην πράξη όμως αν και έχουν ελάχιστες θερμίδες, είναι καθαροί υδατάνθρακες και μόνο καλό δεν κάνουν στην δίαιτα που ακολουθούμε. 
  9. Ψημένοι ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί αποτελούνται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, όπως και το γάλα. Αν επιλέξετε όμως τα ψημένα πχ αμύγδαλα τότε να ξέρετε ότι έχουν χάσει κάθε θρεπτικό στοιχείο που περιείχαν και έχουν απελευθερώσει τα κακά λιπαρά. Προτιμήστε τους ωμούς ξηρούς καρπούς.
  10. Παγωμένο Γιαούρτι. Η τρέλα στο μεγαλείο της. Παντού ξεπηδούν καταστήματα που πουλάνε frozen yogurt. Όλα διαφημίζουν ότι είναι πιο υγιεινή επιλογή από το παγωτό. Και ενώ πολλά είναι χαμηλότερα σε λιπαρά από το παγωτό, είναι όμως υψηλότερα σε περιεκτικότητα ζάχαρης. Και επειδή διαφημίζουν ότι είναι υψηλά σε καλλιέργεια γιαουρτιού, υπάρχουν σαφείς έρευνες που δείχνουν ότι στις θερμοκρασίες παρασκευής του παγωμένου αυτού επιδορπίου, καμία δεν καταφέρει να μείνει ζωντανή ;). Αν θέλετε παγωτό. Φάτε παγωτό απλά φροντίστε να μην ξεφύγετε στην ποσότητα. Καλύτερα να φας την μαμά παρά την μαϊμού.
  11. Έτοιμες σούπες (είτε σε κονσέρβα είτε σε σκόνη). Οι περισσότερες έχουν πρόσθετα συντηρητικά και άλλα στοιχειά όχι και τόσο υγιεινά για τον οργανισμό. Αν θέλετε κάτι γρήγορο και υγιεινό, φτιάξτε μια σουπίτσα μόνοι σας ή γιατί όχι παραδοσιακό τραχανά, που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα.
  12. Φρουτοχυμοί. Ακόμα κι αν αναγράφουν στην συσκευασία "χωρίς προσθήκη ζάχαρης" ή "100% φυσικός χυμός"  δεν είναι τόσο υγιεινή ως επιλογή. Όλοι οι χυμοί του εμπορίου ακόμα και οι 100% φυσικοί χυμοί περιέχουν συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα στοιχεία, γλυκαντικές ουσίες και επιπλέον θερμίδες. Ακόμα κι αν επιλέξετε να στύψετε τον χυμό σας, θα καταναλώσετε πολύ περισσότερες θερμίδες ή φρουκτόζη (στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει τον γλυκαιμικό δείκτη). Καλύτερα να φάτε το κανονικό φρούτο από το να το μετατρέψετε σε χυμό.
  13. Εμφιαλωμένο Πράσινο τσάι. Μαι κι όμως, το εμφιαλωμένο τσάι περιέχει γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες με χημικό τρόπο γλυκαίνουν την γεύση του τσαγιού. Είναι προτιμότερο να φτιάχνεται το δικό σας τσάι στο σπίτι.
  14. Γάλα καρύδας. Το γάλα καρύδας αν και είναι μια υγιεινή επιλογή ωστόσο περιέχει πολύ περισσότερα λιπαρά από το κανονικό. Αν θέλετε κάποιο υποκατάστατο του γάλακτος, θα σας συνιστούσα να στραφείτε στο γάλα αμυγδάλου (αν και προσωπικά προτιμώ το original και αν δεν μπορώ να το έχω προτιμώ να το κόψω τελείως).

Ελπίζω να μην τάραξα την οποιαδήποτε κοσμοθεωρεία σας. Καλό είναι να κοιτάζουμε πάντα τα συστατικά των προϊόντων και να επιλέγουμε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές.
πηγή:

9 comments:

  1. διαβασα προσφατα αυτο το κειμενακι και μου εκανε εντυπωση αυτο που λεει σχετικα με το θεμα του Candida !!!γνωριζεις κατι σχετικα? http://www.wholisticresearch.com/shop/home/m/Shop/id/326/page/1/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με βγάζει να αγοράσω πόσιμη γλυκερίνη, μήπως είναι λάθος το Link;

      Delete
  2. οχι για το κειμενακι της ποσιμης φυτικης γλυκερινης μιλαω ...το διαβασες?νομιζω μπορει να χρησημοποιηθει στη διαιτα που κανεις ε?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε χημικά παρασκευάσματα στην δίαιτα αυτή. Εγώ προσωπικά δεν πάσχω από Candida ή κάποιο άλλο διατροφικό πρόβλημα, Αλλά αν είχα θέμα δεν είναι σωστό να στραφώ φαρμακευτικό προϊόν. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο την επέλεξα κιόλας.

      Delete
  3. Δεν ειναι χημικο προιον...
    Υπάρχει η 100% φυτικη γλυκερίνη που παράγεται από φυτικά λίπη (προέρχεται από λαδι καρύδας ή φοινικέλαιο)και άλλη που παράγεται από πετροχημικά προϊόντα.
    Επίσης μπορεί να παράγεται και από ζωικά λίπη. Έχουν ίδιες ιδιότητες αλλά από ό,τι ξερω από έρευνα που κανω σχετικα, ποσιμη και γενικα για χρηση σε ροφηματα και γλυκα είναι μόνο η αγνη 100% φυτική γλυκερίνη οποία δεν ανεβάζει το γλυκαιμικό δείκτη δεν χαλαει τα δόντια και επιτρέπεται να χρησιμοποιείται απ' όσους εχουν πρόβλημα με candida και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν καποια αλλα γλυκαντικά και ζαχαρη .Ππωλείτε μόνο απο εξειδικευμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής απ οτι εχω δει .
    Είσαι σίγουρη ότι δεν επιτρέπεται στη δίαιτα αυτή?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι απ' όσο γνωρίζω τουλάχιστον αλλά επιφυλάσσομαι να ρωτήσω την Harcombe (την έχω εντοπίσει στο fb) Πάντως είμαι σίγουρη ότι δεν χρησιμοποιεί καμία επεξεργασμένη τροφή. Και η γλυκερίνη είναι επεξεργασμένη, αφού προέρχεται από κάτι άλλο. Κατά την διάρκεια της 2ης φάσης μπορούμε να τρώμε φρούτα (κανονικά όχι χυμούς ή αποξηραμένα)αν αισθανθούμε ότι χρειαζόμαστε ζάχαρη. Όταν χρειαζόμαστε πολύ έντονα ζάχαρη πάει να πει ότι η υπογλυκαιμία είναι το βασικό μας πρόβλημα και ο οργανισμός μας κάνει σαν τρελός για γλυκό, όπως οι ναρκωμανείς. Για το Candida είναι πολύ περισσότερα τα συμπτώματα του. Σε κάθε περίπτωση όμως, το θέμα με την δίαιτα της Harcombe είναι να καταπολεμήσεις της 3 παθήσεις και όχι να τις ξεγελάσεις. Εγώ ευτυχώς είμαι τυχερή , δεν έχω κάποιο πρόβλημα, και μέχρι τώρα είχα ελάχιστη επιθυμία για γλυκό (πριν 1 ώρα για την ακρίβεια). Αλλά έχω κόψει την ζάχαρη χρόνια και δεν χρειάζομαι άλλα υποκατάστατα.

      Delete
  4. Ναι τη γνωριζω τη διατροφη αυτή είναι η καινουρια μοδα και των ελλήνων διαιτολογων που τι βαφτίζουν ως τεστ δυσανεξίας και τελικα αποκλείουν απ ολους τις ιδιες τροφες πανω κατω.
    Αυτο που ξερω εγω παντως είναι ότι όταν αποκλείονται καποια τροφιμα από ένα διαιτολογιο πχ το ψωμι το πιθανότερο ειναι να λυσσάξει ετσι κ αλλιως καποιος και ν αρχισει να το ξανατρωει μετα μανιας, σε καποια στιγμη αδυναμιας!οπωτε ξαναβαζει τα κιλα εις διπλουν!…τρανταχτα παραδειγματα η Ατκινς και η ντουκαν που λιγοι καταφερνουν να τις κρατησουν εφ’ορου ζωης.
    Καλυτερα όλα με μέτρο χωρις αυστηρους αποκλεισμούς και γυμναστικη.
    Εγω τη φυτική γλυκερίνη τη ψαχνω για να φτιαξω καποια υγιεινά γλυκάκια για παιδικό παρτυ κ όταν ειδα αυτό με το Candida θυμήθηκα τη διαιτα σου….
    Αφου δεν σ ενδιαφέρει ομως δε πειραζει ,καλη συνεχεια και καλη επιτυχια!

    ReplyDelete
  5. Μα μπορώ να φάω ψωμί ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη όμως και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Τέλος πάντων, η λογική είναι ότι αφού η γλυκερίνη δεν έχει καμία θρεπτική ουσία όπως άλλωστε και όλες οι γλυκαντικές ουσίες δεν υπάρχει λόγος να την προσθέσεις στην διατροφή. Προσωπικά αν πρόκειται για υγιεινά γλυκάκια θα επέλεγα κάτι με βάση το μέλι που είναι από τις αρχαιότερες τροφές σε αυτό τον ευλογημένο τόπο και κάνει καλό για τα παιδιά. Επίσης υπάρχει η ακατέργαστη ζάχαρη. Άσε με μένα με την δίαιτα μου, εγώ πληρώνω αμαρτίες που λένε, αλλά όπως λες πρέπει να υπάρχει μέτρο σε όλα. Νομίζεις ότι είναι καλό να χρησιμοπιείς τέτοια σκευάσματα για να φτιάχνεις γλυκά για παιδιά; μια ερώτηση κάνω για να το σκεφτείς βέβαια και να το ψάξεις λίγο παραπάνω. Ίσως είναι καλύτερο (ίσως )να βάλεις ζάχαρη ακατέργαστη και τα παιδιά να μην φάνε πολύ αλλά λίγο. Άλλωστε στην 3η φάση της δίαιτας που κάνω υπάρχει η δυνατότητα αυτή (αν το επιθυμώ) δεν τα κόβω εφ' όρου ζωής, αλλά αφαιρώ όλες τις επεξεργασμένες τροφές και ειδικα τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυτοί είναι και η μόνη απαγορευμένη τροφή στην 3η και τελευταία φάση. Όταν θα έχω αδυνατίσει μπορώ να τρώω και γλυκά αρκεί να μην κάνω πολλές ζαβολιές συνέχεια. Μέτρο όπως λες. Καλή τύχη με τα γλυκάκια σου!

    ReplyDelete
  6. δε συγκρινω ουτε την μαυρη ζαχαρη ουτε το μελι με τη φυτικη γλυκερινη,το καθενα κανει αλλη δουλεια και εχει τη δικη του αξια ,απλα εδω στην Ελλαδα το οτι δεν γνωριζουν τις ιδιοτητες της,παρα μονο λιγοι καλοι επαγγελματίες ,δε σημαινει οτι δεν εχει ...αν τη μελετησεις λιγακι θα καταλαβεις οτι δε μιλαμε για σκευασμα αλλα για φυτικο προιον!

    ReplyDelete