Friday 4 January 2013

Πριν την Δίαιτα τι;

Πριν ξεκινήσουμε μια δίαιτα καλό είναι να προετοιμαστούμε για αυτή πρακτικά και ψυχολογικά..
δίαιτα


  • Ανάλογα με το πόσα κιλά έχουμε να χάσουμε είναι φρόνιμο να κάνουμε κάποιες εξετάσεις για να εξετάσουμε την υγεία μας σε γενικές γραμμές. Εγώ συμβουλεύτηκα κάποιο καρδιολόγο (εκμεταλλεύτηκα ένα πρόγραμμα επίσκεψης ενός καρδιολόγου που έρχεται ανά δεκαπενθήμερο στην εταιρεία )και αφού μου πήρε ένα σύντομο ιστορικό έκανα καρδιογράφημα και μου έγραψε και κάποιες εξετάσεις γενικές αίματος και ούρων σε πρώτο βαθμό. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είμαι σε πολύ καλά επίπεδα και δεν έχω να ανησυχήσω ούτε για χοληστερίνη ούτε για σάκχαρο (υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια) όπως επίσης και ο θυροειδής μου είναι σε πολύ καλή κατάσταση (έχει η μαμά μου και πάντα το τσεκάρω κάθε χρόνο). 
Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω μια δίαιτα χωρίς να έχω κάνει πρώτα τις απαραίτητες εξετάσεις. Είτε βασιστώ σε μια παλαιότερη δίαιτα που μου είχε δώσει διατροφολόγος , είτε ακολουθήσω κάποια άλλη που έχω στο νου μου και θα σας μιλήσω σε αμέσως επόμενο Post για αυτή, καλό είναι να γνωρίζω τα επίπεδα της υγείας μου  για να προσέξω αν χρειαστεί κάποια συγκεκριμένα πράγματα.


  • Την δίαιτα σκοπεύω να την αρχίσω την ερχόμενη Τρίτη και μέχρι τότε πρέπει να προετοιμαστώ σε κάποια πραγματάκια. Δεν εννοώ φυσικά ότι θα ξεσκιστώ στο φαΐ όλο το σαββατοκύριακο. όχι εννοώ πιο ουσιαστικά πραγματάκια. Όπως το να τσεκάρω αν έχει μπαταρίες η ζυγαριά (και όσες παρακολουθούν και το άλλο μου blog ξέρουν ότι το έκανα προχθές αυτό).  Επίσης, καλό είναι αφού επισκεφτούμε τον γιατρό και κάνουμε όλα τα παραπάνω, να θέσω τους πρώτους στόχους ή τουλάχιστον να τους σκεφτώ. 
  • Επειδή μου είναι πολύ δύσκολο να ξεστομίσω το βάρος μου θα σας πω ότι ο στόχος μου είναι καταρχάς να φτάσω το ένα νούμερο μικρότερο στα ρούχα. Θέλω μέσα στο επόμενο διάστημα (όποιο κι αν είναι αυτό ) να χάσω ένα νούμερο στα ρούχα που φοράω. Για αρχή είναι καλό να θέτουμε ρεαλιστικούς και μικρούς στόχους. Στην ντουλάπα μου ήδη έχω βάλει δύο τρία ρούχα που είναι σε μικρότερο νούμερο και σκοπός μου είναι να τσεκάρω αν μου κάνουν κάθε τόσο. Αυτό θα το κάνω αρχικά για να αποφύγω τον τρόμο της ζυγαριάς.
  • Οι περισσότεροι κολλάνε μια φωτογραφία στο ψυγείο  του εαυτού τους όταν ήταν αδύνατοι. Το ίδιο λάθος έχω κάνει κι εγώ. Όχι αυτό που θα κάνω είναι να αντικαταστήσω την φωτογραφία αυτή με μια που είμαι στα πιο παχιά μου ή τουλάχιστον φαίνομαι να είμαι στα πιο παχιά μου. Να την βλέπω και να τρομάζω.
  • Τέλος, για αρχή και αμέσως πριν ξεκινήσω την δίαιτα μου, θα φροντίσω να εξαφανίσω από το σπίτι και το ψυγείο όλους αυτούς τους πειρασμούς που ΔΕΝ πρέπει να βρίσκονται κοντά μου κατά την διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας. Αυτό είναι και το δυσκολότερο αν δεν μένεις μόνος σου γιατί δεν μπορείς να στερήσεις τους άλλους από τα πράγματα που εσύ πρόκειται να στερηθείς. Για παράδειγμα. καλό είναι να εξαφανίσω τις σοκολάτες και τα γλυκάκια. Αυτή η κίνηση θα ωφελήσει όλους κι όχι μόνο εμένα. Αλλά αν έχω σκοπό να τρώω περισσότερες ίνες όπως ζυμαρικά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι δεν μπορώ να στερήσω τους άλλους από τα κανονικά μακαρόνια ή το κανονικό ρύζι. Εκεί θα πρέπει να σκεφτώ τους συμβιβασμούς και να τεστάρω την δύναμη μου στο να κρατηθώ μακριά από τα ζυμαρικά που λατρεύω. 
Advertisement

10 comments:

  1. Kαλή επιτυχία κούκλα μου, ίσως σε συντροφέψω κι εγώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να σου πω και μερικά άλλα πραγματάκια, νομίζω ότι η φωτογραφία στο ψυγείο είναι ένα πολύ κοινό λάθος. Επίσης δεν πρέπει να στερηθείς τίποτα, ούτε να απαγορεψεις από τον εαυτό σου κάτι.

      Delete
  2. Σίγουρα το να στερήσε δεν είναι σωστό αν έχεις να χάσεις 15-20 κιλά είναι προτιμότερο να στραφείς στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Όταν όμως έχεις να χάσεις πάνω από 40 κιλά τότε λυπάμαι που το λέω αλλά ΠΡΕΠΕΙ να στερηθείς, όχι πολλά αλλά σημαντικά "διαολάκια" που θα σε πάνε πίσω και θα θέσουν την υγεία σου σε κίνδυνο. Θέλω να πω ότι πρέπει να χάσω τουλάχιστον τα πρώτα 10-15 κιλά πριν φάω ένα σοκολατάκι υγείας....

    ReplyDelete
  3. Κατερίνα μου, καλή χρονιά και από εδώ και καλή επιτυχία στη σημαντική αυτή προσπάθεια. Θα είμαι κι εγώ σύμμαχός σου έστω και διαδικτυακά γιατί κι εγώ στις new year's resolutions έχω το να χάσω 8 κιλά μέχρι το Πάσχα και άλλα 2 μέχρι το καλοκαίρι. Σύνολο 10. Για την υγεία μας και για να φορεθούν και κάποια όμορφα κομμάτια που μαραζώνουν στην ντουλάπα. Δεν έχει σημασία πως μπήκαν τα κιλά αλλά πως θα φύγουν με κέφι και χωρίς άγχος. Όποτε νιώθεις ότι "πισωγυρίζεις" στείλε μήνυμα ή email στο vickymarple2@gmail.com και δώσε μου το Οκ να το κάνω κι εγώ. Αρχίζω στις 8 Ιανουαρίου. Power!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαζί θα τα καταφέρουμε όπως το είπες με κέφι και χωρίς άγχος. Καλή δύναμη :)

      Delete
  4. συγχαρητήρια για το νεο σου blog Θα σε συντροφέψω κι εγώ γιατί μετά από δύο εγκυμοσύνες πρέπει να χάσω μερίκα κίλα Καλή επιτυχία!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι καλή επιτυχία και σε σένα για την προσπάθεια σου :)

      Delete
  5. Καλή επιτυχία, περιμένω κι εγώ να αρχίσουμε την διάιτα. Ευτυχώς, πρόσφατα έκανα και εγώ το τσεκ απ μου και όλα καλά. Είμαστε μαζί σου λοιπόν...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή μας επιτυχία και καλό κουράγιο σε όποιο πλάνο διατροφής έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις. Ότι χρειαστεί μπορείς να μου το ζητήσεις. Είμαστε συνοδοιπόροι στο χάσιμο των κιλών ;)

      Delete